Verzorging van Maskné

Verzorging van Maskné

Huidirritatie, roodheid of puistjes door het dragen van een mondmasker

Huidirritatie of roodheid door het dragen van jouw mondmasker? Sinds COVID-19, ga je nergens meer heen zonder mondmasker – in de bus, in de supermarkt of zelfs op straat voor een simpele wandeling. Jammer genoeg, is je huid niet blij met deze nieuwe gewoonte. Het kan echter huidirritatie, roodheid of zelfs acné op je neus, wangen of kin veroorzaken. Deze huidaandoening wordt ‘acné door het dragen van een mondmasker’ genoemd of ook wel eens ‘maskné’ of ‘mascné’.

Hoewel ‘maskné’ een nieuw en zeker ongewenst probleem is, hoeft angst voor huidirritatie je niet weerhouden om je masker te dragen. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je je huid beschermt en tegelijkertijd de mensen rond jou beschermt.

Maskné | Wat is maskné?

Door het langdurig of regelmatig dragen van een mondmasker ontstaat huidirritatie die roodheid of zelfs puistjes rond de mond kan veroorzaken.

Maskné | Hoe onstaat een huid met neiging tot maskné?

Wanneer je je mondmasker draagt, wordt de huid continu ‘aangevallen’ door bacteriën:

-        De meeste lucht die je uitademt blijft  aanwezig in het mondmasker. Dat zorgt voor veel warmte en vochtigheid. Het is waarschijnlijk niet zo moeilijk om je voor te stellen dat een warme, vochtige omgeving zoals een mondmasker, huidirritatie kan veroorzaken. De bacteriën worden in het masker vastgehouden en zorgen voor de verspreiding van micro-organismen op de gezichtshuid.

-        De wrijving en afsluiting door ondoorlaatbaar materiaal van het mondmasker spelen ook een rol in het ontstaan van maskné. Elk type van wrijving of constante wrijving tegen de huid (mondmasker wrijft tegen de gezichtshuid) kan irritatie en roodheid verergeren.

Maskné | Wat te doen tegen een huid met neiging tot maskné?

De geïrriteerde gezichtshuid door het mondmasker is niet echt een ramp.

Gebruik een lichte olie-in-water emulsie die de huid verfrist, hydrateert en verzacht om de huid te kalmeren. De crème mag niet te vettig zijn anders is er een kans dat er nog meer vocht vast wordt gehouden bij het dragen van het mondmasker.

Maskné | Bepanthol® Hydraterende Crème

Bepanthol® Hydraterende Crème, met de werkzame stof pro-vitamine B5, werkt effectief om de gevoelige huid, door bijvoorbeeld mondmaskers, te kalmeren. De voordelen van Bepanthol® Hydraterende Crème:

 • Hydrateert en verzacht de huid
 • Ondersteunt het natuurlijke huidherstel dankzij pro-vitamine B5 (herstelt van binnenuit)
 • Verkoelt en verfrist de huid
 • Kan rond de ogen aangebracht worden
 • Heeft een ideale niet-vette crèmetextuur die, kleeft niet en trekt snel in de huid in
 • Zonder parfum
 • Wetenschappelijk bewezen

Maskné | Hoe een huid met neiging tot maskné te voorkomen?

 1. Was je gezicht regelmatig: was je gezicht slechts twee keer per dag , 's ochtends en' s avonds
 2. Hydrateer je gezicht dagelijks: bescherm je huid tegen externe agressies met behulp van een lichte olie-in-water emulsie, bijvoorbeeld met Bepanthol® Hydraterende Crème
 3. Vermijd synthetische stoffen (zoals polyester en nylon): verkies een mondmasker met een doorlaatbare stof. Een zachte, doorlaatbare stof, zoals katoen, is beter voor de huid. Ook is de maat belangrijk, neem de gepaste maat om de kans op wrijving te verminderen
 4. Verminder het dragen van make-up: make-up maakt het voor jouw huid nog moeilijker om te ademen
 5. Was je mondmasker altijd na gebruik: na gebruik van een mondmasker, is het aangewezen om deze te wassen boven 60°C

 

L.BE.MKT.01.2021.5915